Nieuws

Terugblik op het seizoen 2019 - 2020

Het voorbije weekend zou het seizoen 2019 – 2020 zijn afgesloten met de provinciale bekers. Maar COVID-19 heeft daar anders over beslist. Een goed moment om even terug te blikken op het voorbije seizoen.

Laten we beginnen met eerst en vooral alle spelers, coaches, ouders en vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ieder vanuit zijn/haar rol zorgt er voor dat wij een vitale club zijn, een club waar iedereen welkom is en waar iedereen de liefde voor het spelletje dat basketbal heet, deelt. Ook voor een seizoen dat niet helemaal liep zoals we dachten, een welgemeende dank u wel.

De jongste Optimisten

Wout en Jens namen in september de uitdaging aan om met onze allerjongste spelertjes aan de slag te gaan. Zij trainden twee keer per week in de Voordijcker en namen ook deel aan enkele peanutstornooien.

Frederik was in het vorige seizoen de coach van de U10. Spelers in deze groep zetten hun eerste stapjes in de competitie. Dat deden ze op niveau 3 en 4 .

De U12 werden in dit seizoen geleid door Jordi Timmers en Robbe Blarinckx. Twee coaches was geen overdreven luxe want de groep van de U12 is groot. Ook zij spelen op niveau 3. Met kerstmis eindigde ze 4de, in maart eindigde ze de competitie met een gelijkspel tegen de Leuven Bears B.

De puber Optimisten

De U14 (ook een grote groep) stonden dit jaar onder de leiding van Seppe Libaers. Ook zij zaten op het derde niveau van de competitie en stonden vlak voor de lockdown op een mooie tweede plaats.

De U16 onder leiding van Giel Vandervelden waren maar met een klein groepje en hadden het dit jaar niet onder de markt. Maar dat deed geen afbreuk aan hun inzet en doorzettingsvermogen.

In de wachtrij voor de seniorploegen

Onder leiding van coach Maxime Renaux kenden de U18 een zeer wisselend seizoen. Na kerstmis schreven we hen in op het 4de niveau waar deze kleine groep geen enkele match verloren. Op de laatste speeldag in maart stonden ze dan ook op de 1ste plaats.

Eenzelfde verhaal bij de U21, die eveneens getraind worden door coach Maxime Renaux. Ook zij verloren op niveau 4 geen enkele match en stonden bovenaan in de competitie toen het seizoen abrupt aan zijn einde kwam.

Heel vaak net niet!

De C ploeg, onder leiding van Joachim Volders, debuteerde in dit seizoen in 3de provinciale. Het liep niet meteen van een leien dakje. Soms grote verliezen, maar vaak ook de boot in met 2, 3, 4 of 5 punten. Wedstrijden die ook in het voordeel van de C ploeg hadden kunnen uitdraaien.

De 4de plek in 2de provinciale

De B ploeg met coach Jurgen Schroyen speelde een heel verdienstelijk seizoen. Ze draaiden altijd mee in de top 5 met een mooie 4de plek in maart. Dat doet het beste verhopen voor het volgende seizoen.

Alle ploegen aan elkaar gewaagd

De A ploeg, onder leiding van Mike Vanstiphout speelde een eerder wisselend seizoen. Het was dan ook een vreemde competitie, waarin alle ploegen dicht bij elkaar zaten in de rangschikking. Verlies of winst kon je meteen doen dalen of stijgen. Uiteindelijk stond de A ploeg op een verdienstelijke 8ste plaats, mooi midden in de rangschikking.

Het seizoen 2019 – 2020 was het eerste jaar waarin de jeugdcompetitie grondig werd hervormd. De hervorming heeft zijn voordelen, maar ook enkele nadelen. Ook al was het geen volledig seizoen, wat we geleerd hebben zullen we zeker meenemen naar het volgende seizoen.

Seizoen 2020 – 2021 staat in de stijgers!

Wij zijn er klaar voor!

In pré coronatijden zouden we het seizoen op 9 mei mooi afsluiten met een sportieve slotdag en een denderende fuif in het Muuzaaike. Maar COVID-19 heeft er anders over beslist.

Toch zijn we de voorbije weken volop bezig geweest met het nieuwe seizoen. Heel veel is nog onzeker (om maar te zwijgen van de startdatum) maar dat neemt niet weg dat we een en ander al in de stijgers hebben gezet.

Zo zijn we heel blij met het feit dat we voor elke groep een (duo)coach hebben gevonden. Basketbalcoach is een knelpuntberoep. Het kost bloed zweet en tranen (en heel veel overtuigingskracht) om er eentje te vinden. Hieronder het lijstje:

U8 (°2013 – 2014)Wout Schreurs & Jens MelisPeanuts
U10 (°2011 – 2012)Frederik NuytsNiveau 4
U12 (°2009 – 2010)Roel VanheelNiveau 4
U14 (°2007 – 2008)Yves HuysmansNiveau 3
U16 (°2005 – 2006)Giel Vandervelde & Seppe LibaersNiveau 4
U21 (°2000 – 2004)Maxime RenauxNiveau 3
C ploegPeter Claes3de provinciale
B ploegJurgen Schroyen2de provinciale
A ploegMike Vanstiphout1ste provinciale

De trainingsuren liggen nog niet vast. We hebben nog geen uren gehad van sporthal De Voordijcker (dat is meestal pas begin juni). Zodra het schema rond is, vind je dat op de website.

Schoenen aan de haak

Ze hadden het al eerder aangekondigd, maar het is nu definitief. Sam de Wit en Frederik Lahou hangen hun schoenen aan de haak. Hun lijf geeft aan dat het welletjes is geweest. Te veel blessures halen al vlug het plezier uit de sport. Via deze weg willen we Sam en Frederik alvast bedanken voor hun jaren van inzet en de mooie momenten die zij de club gaven. Een gepast afscheid nemen doen we zodra het mag!

Plaatje van de A ploeg is compleet

Aan boord van de Aploeg blijven: Michiel Dusart (cap), Toon De Backer, Senne Kempeneers, Maxime Renaux, Frederik Nuyts, Dennis Berger, Giel Vandervelden, Bram Bodart, Steve Lahou en Dries Beerten.

Vince Nijs (even weggeweest naar Mol maar keert nu terug naar zijn jeugdclub) zal volgend seizoen terug een Optima truitje aantrekken. We kennen Vince allemaal voor zijn werklust en fantastische scores. Blij dat hij er weer bij is.

Onze tweede nieuwkomer is Jeffrey Bogaerts. Jeffrey speelde afgelopen seizoen tegen Optima A en was zeker een gesel voor onze defence. We heten Jeffrey dan ook van harte welkom en hij zal zeker mee de deur openbeuken naar het kampioenschap.

De A-ploeg blijft onder de hoede van coach Mike Vanstiphout. Na een moeizaam begin heeft hij toch een spelersploeg gevormd die voor elkaar wil spelen. Met een mooie reeks overwinningen als resultaat en zelfs ‘leiders werden lijders’ bij Optima.

Gaat B ploeg voor een top 3?

De B ploeg is een ‘all Optima guys ploeg’ op één speler na (maar die is inmiddels hélemaal Optima). Onder coach Jurgen was het ook even zoeken, maar de B ploeg wist zich mooi in de top 5 van 2de provinciale te nestelen. De B ploeg is een opleidingsploeg waarin we jonge spelers alle kansen willen geven. Dat resulteert in een hechte groep waar grinta en fun goed samengaan.

C ploeg blijf dan toch in 3de provinciale

Met de nieuwe coach, Peter Claes, rekenen we op een schitterend seizoen voor onze derde seniorenploeg. Ook hier hetzelfde verhaal als bij de A en B ploeg, zoveel mogelijk spelers die hun opleiding genoten bij Optima een kans geven. De C ploeg is een mooie combinatie van ervaren spelers en jong geweld die de U21 ontgroeid zijn.