Verslagen Heren C

Optima C strijdend ten onder tegen Sint Truiden

Na een gewonnen heenmatch in Sint Truiden, ontvingen afgelopen zaterdag de Looienaars de 8e in de stand. De lappenmand van Tessenderlo zat nog steeds boordevol. Ghoos (knie), Janssens (knie), Hoekx (Corona) en Vandervoort (knie) dwongen net zoals voorgaande weken coach Smeets tot aanpassingen in de line-up.

Optima neemt bij aanvang de wedstrijd in handen. Onder impuls van een sterke Bert Leysen (6 punten in eerste kwart) loopt de C-ploeg van Tessenderlo na 5’ uit tot 10-3. De kanaries worden pas op dat moment wakker, waarna de ploegen de score gelijkmatig verder opdrijven. Door gemiste vrijworpen (4/8 in Q1) laat de thuisploeg het na de score verder uit te diepen. Stand na het eerste kwart: 19-13.

Q2 start met slordig spel langs beide kanten. Pas na 3’ valt de eerste score bij de bezoekers (19-15). Bij Optima geraakt Vandenbergh nog tot aan de ring, maar het is Sint Truiden die stilaan dichterbij kruipt (22-19 na 6’ in Q2). Een bock shot van Verheyen brengt het vuur terug in het spel van de thuisploeg. Somers en Leysen vergroten opnieuw de kloof tot 29-23 na 9’. In de laatste minuut voor de pauze is het weliswaar Sint Truiden dat via mooie scores en balverlies van de thuisploeg de kansen in de tweede helft gaaf houdt. Ruststand: 29-28.

“Alles is te spelen,” geeft coach Smeets mee tijdens de rust. “Door de balverliezen laten we het na om in de eerste helft een comfortabele kloof uit te bouwen en vast te houden. Sint Truiden zit er dicht op, getuige de vele fouten, maar we moeten vooral zelf proberen de kalmte aan de bal te bewaren. Beide ploegen zijn aan mekaar gewaagd, we zullen met focus aan de tweede helft moeten starten,” besluit de coach.

De woorden van de Smeets waren nog niet koud of de tweede helft start dramatisch voor Optima. De balverliezen worden opgestapeld, en Sint Truiden vindt vlot de weg naar de korf. Een 0-11 tussenspurt brengt de stand op 29-39 na 2’. Beyens probeert rust te brengen via een vrijworp en een driepunter. Ook Mondelaers vindt zijn afstandsshot en brengt Optima tot. 36-42 na 4’. In het gaatje van het derde kwart brengen Beyens en Somers Optima weer helemaal in de wedstrijd: 49-48 na Q3. Sterke remonte van de thuisploeg.

Het 4e kwart belooft dus een razend spannend slotakkoord. Beide ploegen spelen haasje over, bij Optima zorgt Melis mee voor de punten. Na 5’ is met 59-58 heel duidelijk dat het een dubbeltje op zijn kant wordt. Onder aanmoediging van de talrijke supporters brengen Beyens en Schreurs Optima tot 63-60 na 8’. Match onder controle houden, denk je dan, maar opnieuw vechten de kanaries terug. Op een kleine 2’ tijd vallen de shots de optimisten om de oren. Met 20” op de klok en een 63-70 stand lijkt de match dan ook gespeeld. Met twee vrijworpen van Beyens en een knappe driepunter van Mondelaers is er nog heel even hoop op een historisch moment, maar een laatste poging komt er niet meer. Na een spannende wedstrijd is het Sint Truiden dat de punten uit Tessenderlo meeneemt. Eindstand: 68-70.

Scores Optima: MONDELAERS 12, LEYSEN 14, VANDENBERGH 7, VANDERSMISSEN, BEYENS 10, Verheyen 2, Schilldermans, Somers 7, Schreurs 9, Melis 7

Aandachtige supporter, en kapitein van de A-ploeg Michiel Dusart stak de spelers van de C-ploeg achteraf een warm hart onder de riem. “Na zelf vandaag in Hades te verliezen wou ik nog eens goeie basket zien. En ik weet dat je dan bij de C-ploeg moet zijn. Ondanks het verlies was ik allerminst teleurgesteld. De grinta, de werkijver, het harde maar sportieve spel,… ik kan er nog veel van leren. Jammer dat er nipt verloren wordt. Met soms iets meer rust in het spel zouden er misschien minder balverliezen zijn geweest en had deze match niet mogen ontglippen. Desalniettemin: mooi spel van onze heren C, ik buig nederig het hoofd voor zo’n goeie, spannende pot basket,” besluit een ontroerde Dusart.